CRAFT metodas. Sveikas, konstruktyvus ir pozityvus šeimos santykių keitimo būdas

Kas tai yra CRAFT metodas?

CRAFT (Comunity Reinforcement and Family Training) metodas skirtas padėti šeimai, kurios vienas iš narių turi priklausomybę nuo psichoaktyvių medžiagų. Metodas ypatingai tinka šeimoms, kuriose priklausomybę turintis narys nepripažįsta, kad vartoja alkoholio ar kitų psichoaktyvių medžiagų per daug ar atsisako pripažinti, kad nebegali kontroliuoti savo vartojimo įpročių.

Skirtingai nuo kitų metodų, kurių tikslas įkalbėti vartojantį asmenį gydytis priklausomybę, šis metodas moko šeimos narius paskatinti asmens nevartojantį elgesį ir atimti paskatinimus, jeigu asmuo vėl pradeda vartoti. CRAFT metodas moko šeimos narius pakeisti tarpusavio bendravimą taip, kad labai dažnai priklausomybę turintis asmuo pats nuspręstų kreiptis gydymo. Metodo tikslas taip pat išmokyti artimuosius pastebėti savo elgesį, kuris kartais visai neįsisąmonintai palaiko ir skatina artimojo vartojimą. Pavyzdžiui, mama gali paskambinti darbdaviui ir pranešti, kad jos vaikas serga, nors iš tikrųjų vaikas negali išeiti į darbą dėl priklausomybės. Tokiu būdu mama, neleisdama patirti savo vaikui vartojimo pasekmių, ir toliau skatina vartojantį elgesį.

CRAFT metodo istorija

CRAFT metodas buvo sukurtas New Mexico universitete Amerikoje, jo kūrėjai dr.  Rober Meyers ir kolegos. Mokslininkai pastebėjo, kad  dažnai vartojimo įpročius skatina asmens bendruomenė ir aplinka, todėl iškėlė hipotezę, kad būtų gerai pabandyti  į gydymo metodą įtraukti artimiausios aplinkos žmones. Tyrimai parodė, kad apie 70% šeimų su kuriomis buvo dirbama pagal CRAFT metodiką, priklausomybę turintis asmuo per metus laiko kreipėsi individualaus gydymo. CRAFT metodas taip pat skirtas išmokyti ir pagerinti ir kitų, nevartojančių šeimos narių gyvenimo kokybę, nepriklausomai ar priklausomas žmogus kreipėsi gydymo ar ne.

Pagrindiniai aspektai, kurių moko CRAFT metodas:

  1. Identifikuoti, kas dažniausiai skatina vartojančio asmens elgesį.
  2. Atpažinti pasikartojimus ir pabandyti juos sustabdyti.
  3. Pagerinti komunikavimo gebėjimus, kad galėtų efektyviau išreikšti savo poreikius ir prašymus.
  4. Padėti šeimos nariui pasiekti efektyvius gydymo metodus, jeigu jis nusprendžia gydytis.
  5. Išmokti pasirūpinti savimi ir išmokti gyventi savo, o ne priklausomo asmens gyvenimą.
  6. Jeigu šeimoje yra smurto grėsmė, mokoma identifikuoti tokį elgesį ir sukurti saugumo planą sau ir savo vaikams.