Kaip kalbėti, kad jus išgirstų vaikai?

Turbūt esame girdėję patarlę “kaip šauksi, taip atsilieps”. Pasirodo, ši patarlė  labai tinka, kai kalbame apie tėvų ir paauglių bendravimą. Šiais metais atliktas tyrimas parodė, kad paaugliai labiau girdi tėvus ir išreiškia mažiau neigiamų emocijų, kai į juos tėvai kreipiasi neutraliu ar padrąsinančiu balso tonu, bei visiškai nelinkę bendradarbiauti ir klausyti, jeigu tonas yra įsakmus. Tad tėvai, kurie su savo paaugliu kalba pakeltu ar įsakmiu tonu, rizikuoja, kad bus neišgirsti bei sulauks daugiau neigiamų emocijų atsako, o paauglys tokiu atveju sieks atsiriboti nuo santykio.

Atliktame tyrime dalyvavo 1000 14-15 metų paauglių, kurie buvo suskirstyti į dvi grupes.  Tyrimo metu buvo stebimos paauglių reakcijos, kai visiškai tokie patys tėvų prašymai, dažniausiai susiję su paliepimu atlikti mokyklines  užduotis, buvo pasakomi griežtu, įsakmiu, neutraliu ar padrąsinančiu tonu.  

Tyrėjai, išanalizavę gautus rezultatus,  pabrėžė, kad jeigu tėvai nori maksimalaus paauglių bendradarbiavimo,  labai svarbu naudoti ramų, padrąsinantį balso toną. Paaugliai buvo labiau linkę bendradarbiauti ir paklusti instrukcijoms, jeigu jos buvo padrąsinančios, palaikančios ir skatinančios pasirinkimą ir įsitraukimą.

Visi tėvai būna pavargę, jaučia įtampą, stresą, todėl labai lengva pamiršti atrodo tokį paprastą reikalavimą. Jeigu tėvai kalba su paaugliu pakeltu tonu, jis visiškai nesistengs pildyti tėvų norų bei tikrai gali atsakyti neigiamomis emocijomis ir sieks atsiriboti nuo suaugusiojo.

Šio tyrimo rezultatai pirmiausia svarbūs tėvams, tačiau taip pat ne mažiau svarbūs ir mokytojams. Jeigu klasėje mokytojai instrukcijas teiktų naudodami motyvuojantį, ramų balso toną, tai verstų vaikus labiau įsiklausyti ir tai turėtų įtakos mokymo procesui bei gerai savijautai klasėje.

Tyrėjai pabrėžė, kad girdėdami ramų, padrąsinantį balso toną, paaugliai jaučia, kad jais kažkas rūpinasi ir jie būna laimingesni, todėl labiau stengiasi pamokų metu bei namuose. Kalbant įsakmiu balso tonu sulaukiama visiškai priešingo rezultato.

Tyrėjai daro išvadą, kad balso tonas, kurį naudoja mama, turi labai stiprią įtaką vaiko emocinei savijautai, jo gebėjimui megzti santykius ir jo elgesiui. Teisingo balso tono pasirinkimas yra labai svarbus tarpusavio komunikacijai ir labai svarbus bet kokiam bendravimui.

Tyrimą atlikusių mokslininkų manymu, sekantis žingsnis bus stebėti, kaip balso tonas įtakoja fiziologinius procesus mūsų organizme  ir kiek ilgai tokie pokyčiai trunka.