Obsesinis – kompulsinis sutrikimas

Obsesiniui kompulsiniui sutrikimui (OKS) būdinga, kad žmogų nuolatos kankina įkyrios mintys (obsesijos) ir pasikartojantys elgesys (kompulsijos). Mes visi turime  įpročių ir rutinų mūsų kasdieniame gyvenime, tokių kaip dantų valymas prieš einant miegoti. Tačiau žmogui su obsesiniu kompulsiniu sutrikimu pasikartojantis elgesys sutrikdo jo kasdienį gyvenimą.

Daugelis turinčių obsesinį kompulsinį sutrikimą supranta, kad jų obsesijos ir kompulsijos neturi prasmės, bet jie negali sustoti ir nekreipti į jas dėmesio.

Kas tai yra obsesija?

Obsesija – tai idėjos, vaizdiniai ar impulsai, kurie vis sukasi žmogaus galvoje. Žmogus su OKS nenorėtų turėti šių minčių ir jos jį tikrai trikdo, bet jis negali jų kontroliuoti. Kartais mintys ateina tik retkarčiais ar jų buvimas trukdo vidutiniškai. Kartais žmogui su OKS šių minčių bus nuolatos ir jos stipriai trukdys.

Kas tai yra kompulsija?

Įkyrios mintys verčia žmones su obsesiniu kompulsiniu sutrikimu nerimauti ir būti baimingiems. Jie bando atsikratyti šių jausmų atlikdami tam tikrus veiksmus pagal “taisykles”, kurias patys sau susikuria. Toks elgesys yra vadinamas kompulsija. (Kartais kompulsinis elgesys taip pat vadinamas ritualais) . Pavyzdžiui, žmogus turintis obsesinį kompulsinį sutrikimą  gali turėti įkyrių minčių apie bakterijas. Dėl šių minčių žmogus plaus ir plaus savo rankas. Atlikdamas šį veiksmą žmogus sau padeda tik trumpam laikui atsikratyti nemalonaus jausmo. Kai baimė ir nerimas sugrįžta, žmogus pradeda kartoti šią rutiną iš naujo.

Kaip paplitęs Obsesinis Kompulsinis Sutrikimas (OKS)?

Ilgai buvo manoma, kad OKS yra retas sutrikimas. Paskutiniai tyrimai parodė, kad 18-54 metų amžiaus grupėje nuo šio sutrikimo kenčia apie 2 -3% žmonių. Vyrai ir moterys kenčia vienodai.

Kokios yra būdingiausios obsesijos?

Dažniausiai paplitusios obsesijos yra:

  • Baimė blogų bakterijų.
  • Pasibjaurėjimas kūno išskyromis ar skysčiais.
  • Susirūpinimas tvarka, simetrija (balansu), tikrumu.
  • Pergyvenimas, kad užduotis atlikta blogai, net jeigu žmogus ir žino, kad tai netiesa.
  • Baimė blogų ar nuodėmingų minčių.
  • Galvojimas apie tam tikrus garsus, vaizdus, žodžius ar skaičius visą laiką.
  • Poreikis gauti nuolatinį patvirtinimą ar pritarimą.
  • Baimė, kad sužeis šeimos narį ar draugą.

Kokios yra būdingiausios kompulsijos?

Dažniausiai paplitusios kompulsijos yra:

  • Valymas, šukavimasis, rankų ir viso kūno prausimas, dantų valymas.
  • Stalčių, durų užraktų, virtuvės prietaisų  tikrinimas norint įsitikinti, kad jie uždaryti, užrakinti ir išjungti.
  • Pasikartojantys veiksmai, tokie kaip išėjimas ir grįžimas pro duris, atsisėdimas ir atsistojimas nuo kėdės, objekto palietimas keletą kartų.
  • Daiktų tvarkymas ir sudėliojimas pagal tam tikrą tvarką.
  • Nuolatinis skaičiavimas iki tam tikro skaičiaus.
  • Laikraščių, laiškų ir tuščios nereikalingos taros saugojimas.
  • Nuolatinis pritarimo ir užtikrinimo ieškojimas.

Kas sukelia obsesinį – kompulsinį sutrikimą?

Nėra rasta vienos įrodytos  priežasties, sukeliančios OCD. Manoma, kad sutrikimą lemia tam tikri genetiniai įpatumai bei aplinkos poveikis.

Kaip gydomas obsesinis – kompulsinis sutrikimas?

Gydant obsesinį kompulsinį sutrikimą yra taikoma psichoterapija. Jeigu vien tik psichoterapijos neužtenka, ją galima derinti kartu su medikamentiniu gydymu.

Ar gali būti be obsesinio kompulsinio sutrikimo kitų sutrikimų?

Žmonės su obsesiniu kompulsiniu sutrikimu dažnai gali turėti ir kitų nerimo sutrikimų, pavyzdžiui: fobijų (vorų baimės ar baimės skristi lėktuvu) ar panikos atakų.

Taip pat žmonės gali sirgti depresija, turėti aktyvumo ir dėmesio,  valgymo ar mokymosi (pavyzdžiui disleksija) sutrikimus.

Keletos ligų ar sutrikimų derinys gydymą galėtų apsunkinti,  todėl labai svarbu gydytojui papasakoti apie visus savo simptomus, net jeigu jie ir netrukdo.