Hiperaktyvus vaikas

Vieni vaikai yra patenkinti spalvindami knygutes ar ramiai žaisdami su kaladėlėmis keletą valandų, tuo tarpu kiti vaikai negali ramiai pasėdėti net dvi minutes. Jie šokinėja, kruta, juda ir tiesiogine to žodžio prasme lipa sienomis.

Labai dažnai tokiam labai energingam vaikui jau lipdoma etiketė, kad jis yra hiperaktyvus. Tačiau ne tik hiperaktyvumas lemia, kad vaikai yra labai judrūs.

Yra keletas priežasčių dėl ko vaikas gali būti labai aktyvus:

Stresas

Nesvarbu ar tai nuolatinis chaosas, ar tai trumpalaikis dienotvarkės pasikeitimas, vaikai tampa hiperaktyvūs, kai jie patiria stresą keliančius gyvenimo pokyčius. Net jeigu tie pokyčiai yra teigiami, kaip pavyzdžiui brolio ar sesės gimimas ar persikraustymas į naujus erdvesnius namus. Tokie įvykiai vaikui gali sukelti labai daug streso.

Jeigu tėvai susiduria su sunkesniais gyvenimo iššūkiais, kaip pavyzdžiui finansinės ar santykių problemos, vaikai labai greitai perima tėvų stresą. Jeigu jūs stresuojate, tai labai didelė tikimybė, kad jūsų vaikas irgi stresuoja.

Labai svarbu, kad vaikas turėtų nuolatinę ir iš anksto nuspėjamą rutiną. Jeigu jūs patiriate stresą gyvenime, tai labai svarbu, kad vaikas gautų papildomą paramą ir padrąsinimą.

Emocinės ir psichinės sveikatos problemos

Emocinės problemos vaikams dažnai sukelia elgesio problemas. Vaikui, kenčiančiam nuo nerimo sutrikimo bus labai sunku išsėdėti vienoje vietoje. Jeigu vaiko gyvenime įvyko jį traumavęs įvykis, tokiam vaikui išlaikyti dėmesį bus labai sunku.

Jeigu vaiko hiperaktyvumą lemia emocinės problemos labai svarbu, kad vaikas gautų profesionalią pagalbą. Psichoterapinis gydymas gali palengvinti visą eilę simptomų, tame tarpe ir hiperaktyvumą.

Dieta

Nors ir įrodyta, kad cukrus nesukelia hiperaktyvumo, tačiau kai kurie tyrėjai tiki, kad tam tikri maisto priedai gali skatinti hiperaktyvumą. Keletas tyrimų parodė, kad konservantai ir dirbtiniai maisto dažai padidino hiperaktyvumo požymius vaikams.

Jeigu galvojate, kad būtent maistas kaltas dėl vaiko aktyvumo lygio, labai svarbu pasikonsultuoti su specialistu. Yra dietų, kurios gali padėti atpažinti maisto netoleravimo ar hiperjautrumo požymius, kurie gali skatinti vaiko hiperaktyvumą.

 Fizinės sveikatos problemos

Yra keletas fizinės sveikatos problemų, kurios sukelia hiperaktyvumą. Suaktyvėjusi skydliaukės veikla gali kelti daug simptomų, tokių kaip nerimas ar hiperaktyvumas. Taip pat gali būti tam tikrų genetinių problemų, kurios gali skatinti padidėjusį aktyvumo lygį.


Fizinių pratimų stoka

Vaikai turi būti aktyvūs ir energingi. Jeigu jie negauna pakankamai fizinio krūvio, tai jiems bus labai sunku nusėdėti vienoje vietoje.

Labai gaila, bet kai kurie hiperaktyvūs vaikai mokykloje yra baudžiami sėdėjimu. Netekus galimybės bėgioti ir žaisti kaip taisyklė hiperaktyvumo požymiai sustiprėja.

Labai svabu, kad kiekvieną dieną vaikai turėtų galimybę būti fiziškai aktyvūs. Žaisdami žaidimo aikštelėje, važinėdami dviračiu ar bėgiodami vaikai turės galimybę savo energiją paversti produktyvia veikla.

Miego trūkumas

Tuo metu, kai pavargę suaugusieji tampa lėti ir vangūs, pavargę vaikai tampa hiperaktyvūs. Nesvarbu, ar tai praleistas dienos miegas ar vaikas tiesiog vėlai nuėjo miegoti, vaikas kuriam trūksta miego būs labai judrus.

Jeigu vaikas negauna pakankamai poilsio, vaiko kūne gaminasi streso medžiagos kortizolis ir adrenalinas, todėl vaikas išlieka budrus ir turės labai daug energijos.

Labai svarbu užtikrinti, kad vaikas miegotų pakankamą laiko tarpą.

Kaip atpažinti hiperaktyvumą

Populiacijoje hiperaktyvumo ir dėmesio sutrikimas diagnozuojamas apie 11% vaikų. Tai neurobiologinis sutrikimas, kuris sukelia tokius simptomus kaip impulsyvumas, sutrikusi dėmesio koncentracija, padidėjęs aktyvumas.

Jeigu abejojate ar jūsų vaikas neturi hiperaktyvumo požymių, pasikonsultuokite su specialistais. Nors ir nėra specifinių testų, kurie galėtų nustatyti būseną, specialistas atliks reikiamus vertinimus ir paskirs atitinkamą gydymą.

Kaip mažinti hiperaktyvumą

Yra absoliučiai normalu, kad vaikas turi labai daug energijos, tačiau hiperaktyvumas gali tapti kliuviniu vaiko gyvenime.

Vaikas negali ramiai išsėdėti, kad galėtų mokytis, todėl atsiranda spragų. Dėl impulsyvaus elgesio nukenčia vaiko socialinis bendravimas su bendraamžiais.

Labai svarbu, kad suaugusiojo lūkesčiai neprasilenktų su vaiko amžiaus galimybėmis.

Tikėtis, kad dviejų metų vaikas sėdės ramiai, tuo metu, kai jūs neskubėdami vakarieniaujate ar tikėtis, kad priešmokyklinukas žais ramiai savo kambaryje tuo metu, kai jūs būdamas namuose norite dirbti, gali priversti galvoti, kad jūsų  vaikas yra hiperaktyvus.

Jeigu vaikas yra hiperaktyvus, labai svarbu nubrėžti labai aiškiais ribas.