Panikos sutrikimas

Kas tai yra panikos sutrikimas?

Panikos sutrikimui būdinga, kad žmogus patiria intensyvios baimės ar nerimo epizodus, kurie atsiranta labai staiga.

Įsivaizduokite vieną dieną jūs išlipate iš autobuso ir einate į darbą. Staiga jūsų krūtinę pradeda spausti. Jūsų širdis pradeda daužytis. Jums pasidaro silpna ir atrodo, kad jūs tuoj apalpsite. Jūs pradedate springti. Jūs jaučiatės lyg tuoj mirsite. Ar jūs visa tai išsigalvojote? Ne, jums įvyko panikos ataka.

Pagrindinis panikos sutrikimo požymis yra stiprūs, pasikartojantys nerimo ir didelės baimės (panikos) priepuoliai. Širdis daužosi ir sunku kvėpuoti. Maudžia krūtinę, galva svaigsta, akyse mirguliuoja. Kartais kyla jausmas, kad jau miršti ar tuoj išprotėsi. Panikos priepuoliai nėra susiję su kokia nors situacija ar aplinkybėmis, todėl nuspėti, kad ištiks priepuolis praktiškai neįmanoma. Panikos atakos trunka keletą minučių ar valandų. Jos gali karts nuo karto atsirasi, ar gali kartotis dažnai. Priežastis ar “paleidimo mygtukas” kartais nėra visai aiškūs. Panikos sutrikimas  diagnozuojamas, kai įvyksta bent 2 panikos priepuoliai, kurių priežastis nėra visiškai aiški. Po to visada išlieka baimė ar stiprus nerimas, kad toks priepuolis vėl pasikartos. Baimės, nerimo jausmas  gali trukti  iki 1 mėnesio. Panikos atakos dažnai sukelia baimes (fobijas), jeigu jos nėra gydomos.

Kas tai yra fobija?

Fobija yra labai stipri, neturinti realaus pagrindo baimė kažkokiam specifiniam daiktui ar įvykiui. Yra daug įvairių baimės rūšių – baimė būti ten, kur yra daug žmonių, tiltų, gyvačių, vorų, aukščio, atvirų vietų ar socialinių situacijų.

Fobija tampa problema tik tuo atveju, jeigu ji  pradeda trukdyti žmogui kasdieniame gyvenime. Kaip pavyzdys galėtų būti kai žmogus bijo išeiti iš namų dėl kokios nors aukščiau paminėtos baimės.

Kas atsitinka panikos atakos metu?

Panikos ataką lydi fiziniai simptomai:

  • Virpėjimas ar drebėjimas
  • Jausmas, kad širdis „iššoks iš krūtinės“, stiprus jos plakimas
  • Prakaitavimas
  • Skausmas krūtinės plote ar diskomfortas
  • Oro trūkumas
  • Jausmas, lyg springtum
  • Pykinimas
  • Mėšlungis
  • Galvos svaigimas ar silpnumas
  • Jausmas, kad nesi savame kūne
  • Rankų, kojų, plaštakų, pėdų dilgčiojimas ar nutirpimas
  • Šalčio ar karščio bangos
  • Nerealumo ar lyg buvimo sapne jausmas

Taip pat gali kilti labai didelė baimė prarasti kontrolę, išprotėti ar net numirti panikos sutrikimo metu. Labai retai vienu metu atsiranda visi aukščiau paminėti simptomai. Tačiau jeigu yra bent 4 simptomai labai didelė tikimybė, kad žmogus turi panikos sutrikimą.

Daugelis simptomų, kurie kyla panikos sutrikimo metu yra tokie patys kaip ir simptomai, kylantys sergant širdies, plaučių, virškinimo ar nervų sistemomis. Panašūs simptomai patiriami panikos atakos metu bei sergant kitomis ligomis sustiprina  baimę ir nerimą panikos sutrikimo metu, nes, pavyzdžiui, jūs galite patikėti, kad jus tikrai ištiko širdies smūgis.

Kartais vien tik baimė vėl patirti panikos ataką gali sukelti simptomus. Taip atsiranda sąlygos atsirasti agorafobijai. Žmogus, kuris serga agorafobija, bijo išeiti iš namų (ar kitos saugios vietos), nes bijo, kad viešoje vietoje įvyks panikos ataka ir bus sunku pasislėpti, jeigu prasidės simptomai.

Ar reikia kreiptis į gydytojus jeigu būna panikos atakos?

Daugelis patiriančių panikos sutrikimus bijo ir nesikreipia į gydytojus. Jeigu patiriate panikos atakas svarbu pasitarti su gydytoju. Gydytojas įvertins jūsų būklę ir pasakys ar priepuolius sukelia panikos sutrikimas ar yra kokia nors medicininė problema.  Jeigu panikos priepuoliai bus negydomi, jie toliau progresuos ir sukels sutrikimą bei kitas problemas. Kartais panikos priepuoliai gali sutrikdyti normalią kasdienę veiklą. Gera žinia, kad panikos priepuoliai gali būti gydomi. Kuo greičiau kreipsitės į specialistą tuo bus geriau. Gydymo metu galima sumažinti ar net visai pašalinti panikos priepuolius ir vėl atgauti gyvenimo džiaugsmą.

Kaip gydomi panikos atakos ir panikos sutrikimai?

Dažniausiai naudojami panikos atakų ir panikos sutrikimų gydymo metodai  yra psichoterapija arba medikamentai.  Efektyviausiai padeda kombinuotas gydymo metodas, pavyzdžiui psichoterapija ir medikamentai kartu.

Kaip ilgai gali trukti gydymas?

Kiekvienam gydymo trukmė gali būti labai individuali. Gydymo realus tikslas galėtų būti visiškai sustabdyti panikos atakas. Jūsų gydytojas kartu su jumis gali sukurti specialiai jums pritaikytą gydymo planą. Gydymas gali trukti nuo 6 iki 9 mėnesių.  Kartais gydymas gali trukti visą gyvenimą.